søndag 27. mai 2012

Løpstikke - en nyttig urt

Løpstikke (Levisticum officinale) kalles også kjærlighetsurt og maggieurt. Som medisinplante brukes den mot blærekatarr da urten er vanndrivende, brukes også mot migrene og for lite magesyre.  Det sies også at den er bra og ha i badevannet og kan da fremme kjærlighetslivet.  
Jeg bruker urten en masse som smakstilsetter til kjøttsuppe, buljongforsterker generelt både i lyse og mørke sauser og som grønt dryss til det meste, den har en sterk sellerilignende smak som må brukes med nennsom hånd.
Her kommer oppskrift på alle tiders suppe som jeg har funnet oppskrift på hos Hageselskapet.

Grønn suppe
5 poteter
2-3 gulrøtter
1/2 l buljong (kraft)
salt, pepper etter smak
3 stenger løpstikke
3 ss mel
2 ss smør
2 del hakket gressløk
1/2 l melk
2,5 dl fløte
Kok poteter og gulrøtter møre, hakk løpstikke fint og kok sammen i kraften sammen med gressløken noen minutter.  Rør ut melet i litt av melken og bland i sammen med resten av melken og smør.  Ha i fløte helt til slutt.
Bon apetite!

Det er veldig fint og erstatte løpstikken med grønnkål når den sesongen kommer.




lørdag 19. mai 2012

Vårens første asparges fra egen hage


Så var de her, vårens første asparges.  Det begynner med at det den ene dagen stikker opp noen små topper som her, men allerede etter et par dager kan det første måltidet nytes.


De er veldig gode grillet, penslet med olivenolje og servert med litt sprøstekt bacon, salt, grov pepper og med en ostebit til.


Ellers er det viktig og koke så lite som mulig, 2 min. er vanligvis nok.


Asparges er greie og dyrke, det eneste jeg gjør er å ha på en sekk med kukompost hver høst.

fredag 4. mai 2012

Pepperrot - Smak av vår



Nå har telen gått ut av jorda så pepperrota igjen kan graves opp og nytes.
Ønsker å dele oppskrifta mi på pepperrotkrem med dere;

Pepperrotkrem
3 dl creme fraiche
3 ss revet pepperrot
1 ss hakket sitrontimian (eller vanlig timian)
1 ss sitronsaft
1 ss grov sennep
salt/pepper

Blandes godt, bør lages i god tid før servering pga utvikling av smakene.
Passer godt til roastbeef, røkt makrell og ellers både til kjøtt og fisk av diverse slag hvis en liker smaken.